Krzem to pierwiastek zdrowia. Jego obecność w organizmie jest konieczna, wręcz niezbędna do życia jak tlen. Krzem wywiera ogromny wpływ na przemianę materii, a zwłaszcza na tkankę łączną, narządy wewnętrzne, kości, skórę i paznokcie. Wchodzi w skład struktury kolagenu, ułatwia budowanie macierzy białkowej oraz umożliwia powstawanie kryształu apatytu, czyli głównego składnika kości. Z wiekiem ilość krzemu w organizmie maleje, czy zatem nie warto pomyśleć o jego suplementacji?
Brak krzemu powoduje obniżenie odporności organizmu, a także kruszenie się kości, które nie są już tak odporne na urazy. Krzem wpływa bowiem na powstawanie chrząstki, wiązadeł, ścięgien i tkanki kostnej. Dzięki jego obecności połączenia stawowe są chronione, a niektóre wiązadła i ścięgna pomagają utrzymać stawy na miejscu. Mogą one jednak ulec zwyrodnieniu i przedwczesnemu starzeniu, które pojawia się około 50. roku życia. W pierwszej kolejności zwyrodnienia dotykają stawów podtrzymujących masę ciała, czyli kręgosłup, biodra, kolana i stopy, a także stawy rąk.
Bóle stawów i kości
Bóle kostno-stawowe dotykają wiele milionów ludzi i to nie tylko ze starszego pokolenia. Źródeł tego stanu rzeczy należy szukać w niewłaściwym odżywianiu się (zbyt dużo przetworzonej żywności), w środowisku, w którym żyjemy i pracujemy, a także w urazach i chorobach. Groźne dla człowieka są również grzyby – rozmnażają się w błyskawicznym tempie i zalegają w większości tkanek ludzkiego organizmu. Są najaktywniejszymi „pożeraczami” krzemu.
O wpływie krzemu na zdrowie pisał już Ludwik Pasteur. Uważał on, że odpowiedni jego poziom jest niezwykle ważny w przypadku wielu poważnych chorób zwyrodnieniowych (artretyzm, dna, reumatyzm), a także ma szczególne znaczenie dla stanu kości i stawów oraz skóry i układu krążenia. Krzem odgrywa bowiem istotną rolę w syntezie włókien kolagenowych oraz w tworzeniu i metabolizmie kości.
Dlatego kiedy występują niedobory tego pierwiastka, niezbędna jest suplementacja. Stymuluje ona syntezę kolagenu i elastyny, a także pomaga odbudować chrząstkę stawową oraz złagodzić ból i stany zapalne stawów. Pełni też ważną funkcję w procesie wzrostu i mineralizacji kości.
Dieta bogata w krzem
Nowoczesne metody przetwarzania i obróbki produktów spożywczych powodują wytrącanie krzemu z żywności. Są oczywiście takie produkty, które nadal stanowią źródło krzemu. Pierwiastek ten występuje w chlebie razowym, otrębach i roślinach strączkowych. Jednak najbogatszymi źródłami krzemu są skrzyp polny, poziewnik, rdest ptasi, pokrzywa, perz, podbiał i turzyca piaskowa. Występuje on również w łuskach ziaren zbóż, w skórce owoców, w czosnku i szczypiorku oraz w mleczku pszczelim. Dużo krzemu zawiera również woda źródlana.
By zadbać o właściwy poziom krzemu w organizmie, ważne jest jego oczyszczanie z toksyn oraz zniwelowanie skutków niezdrowego trybu życia (stres, złe odżywianie, używki). Nie ma jednak wątpliwości, że właściwa suplementacja tego pierwiastka młodości ma istotny wpływ na zdrowie.