Składniki:
- 2 duże ogórki szklarniowe
- 15 dag mrożonych krewetek lub szyjek rakowych
- kilka gałązek koperku
- sos jogurtowy
- pieprz, sól
Reklama
Sposób wykonania:
- Ogórka ze skórką pokroić w dwucentymetrowe plastry. Z każdego plastra wydrążyć środek tak, by powstały małe miseczki.
- Krewetki wymieszać z sosem, solą i pieprzem, nakładać do ogórkowych miseczek.
- Schłodzić, przybrać piórkami koperku.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal 51,8
- białko 7,9 g
- tłuszcz 0,7 g
- węglowodany 3,9 g
KREWETKI
Żyją w strefach przybrzeżnych wszystkich mórz, najchętniej jednak w wodach tropikalnych. Należą do rodziny frutti di mare, czyli owoców morza. Są smaczne i lekkostrawne, ich mięso w smaku przypomina drób. Częścią jadalną krewetek są ich odwłoki, prawie całkowicie wypełnione mięśniami.
W Polsce najłatwiej kupić krewetki mrożone lub w zalewie. Te mrożone przed przyrządzeniem przelewamy gorącą wodą, te z zalewy – zimną.
Można je jeść na zimno, z sosami, w sałatkach, można smażyć w cieście lub na sklarowanym maśle. Duże krewetki, scampi lub królewskie, są pyszne z grilla.