Składniki:
- 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 4 szklanki wywaru warzywnego
- 1 por
- 1 cebula
- ½ selera
- 1 żółtko
- ½ szklanki śmietany
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- sól i cukier do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Masło stopić w garnku, dodać mąkę i podgrzewać, ciągle mieszając, aż nabierze złocistego koloru.
- Do zasmażki dodać 3 łyżki wywaru i mieszać aż do powstania jednolitej masy, a następnie stopniowo wlewać pozostały wywar, ciągle mieszając – doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Dodać posiekany por, pokrojoną cebulę, startego selera i gałązki pietruszki, posolić i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
- Wszystko przecedzić przez sito.
- Udusić szpinak w 2 łyżkach wody, a następnie zmiksować ze szklanką zupy.
- Szpinak połączyć z zupą i gotować 3–4 minuty, potem wystudzić.
- Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek zupy i powoli wlewać do garnka, ciągle mieszając.
- Podgrzewać kilka minut – nie dopuścić do wrzenia!
- Podawać z grzankami.