Składniki:
- 1 średni seler
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 2–3 szklanki mleka
- ½ szklanki śmietany
- 5 łyżek masła lub margaryny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle rozgrzanym na małym ogniu – powinna być miękka, ale nie można jej zarumienić.
- Dodać drobno posiekany seler, pokrojone w kostkę ziemniaki i listek laurowy, a następnie wlać wodę, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
- Wlać mleko i zamieszać, a potem zupę zmiksować.
- Dodać natkę pietruszki i śmietanę.
- Podgrzewać na wolnym ogniu – ale nie dopuścić do zagotowania.
- Podawać z grzankami.