Składniki:

  • ½ litra mleka
  • 3 żółtka
  • 25 dag czarnej czekolady (co najmniej 70 proc. kakao)
  • 1 szklanka śmietanki (kremówki)
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Doprowadzić mleko do wrzenia.
  • Utrzeć żółtka z cukrem do białości i wlewać do nich mleko cienką strużką, cały czas mieszając.
  • Tak przygotowaną masę gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  • Przetrzeć przez gęste sito, dodać starą na grubej tarce czekoladę oraz cienko pokrojoną skórkę pomarańczową i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
  • Krem ostudzić.
  • Ubić śmietankę z cukrem i delikatnie wmieszać do kremu, schłodzić go w lodówce i posypać tartą czekoladą.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW