Składniki:
- ½ litra mleka
- 3 żółtka
- 25 dag czarnej czekolady (co najmniej 70 proc. kakao)
- 1 szklanka śmietanki (kremówki)
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Reklama
Sposób przygotowania:
- Doprowadzić mleko do wrzenia.
- Utrzeć żółtka z cukrem do białości i wlewać do nich mleko cienką strużką, cały czas mieszając.
- Tak przygotowaną masę gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Przetrzeć przez gęste sito, dodać starą na grubej tarce czekoladę oraz cienko pokrojoną skórkę pomarańczową i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
- Krem ostudzić.
- Ubić śmietankę z cukrem i delikatnie wmieszać do kremu, schłodzić go w lodówce i posypać tartą czekoladą.