Składniki:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- truskawki do dekoracji
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- l00 g cukru
- 500 ml ubitej śmietanki kremowej 30%
- 10 kieliszków do białego wina pojemności 200 ml każdy
Reklama
Sposób przygotowania:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej i 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 litrze wody.
- Galaretkę wlać do kieliszków – należy je ułożyć w taki sposób, by były lekko pochylone (można je na przykład położyć na zrolowanym ręczniku) – i pozostawić do zgęstnienia.
- Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
- Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, dodawać do niej gorące mleko waniliowe, ciągle mieszając.
- Krem przełożyć do garnka i – ciągle mieszając – podgrzać do 85°C, aż lekko zagęszczony będzie przylegał do łyżki (krem nie może się zagotować!)
- Do kremu dodać rozpuszczoną w małej ilości wody pozostałą żelatynę i schłodzić cały krem, aż będzie całkowicie zimny.
- Do schłodzonego gęstego kremu dodać ubitą śmietanę.
- Krem przełożyć do kieliszków na galaretkę truskawkową i wstawić do lodówki do stężenia.
- Każdy kieliszek udekorować połówką truskawki.