Składniki:
- duża porcja włoszczyzny
- ½ małej główki kapusty
- 4 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 łyżka siekanego koperku
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Warzywa ugotować, ostudzić i zmiksować blenderem.
- Dodać podsmażoną w niewielkiej ilości tłuszczu cebulę i czosnek, 2 ugotowane na twardo i grubo posiekane jajka, koperek i 1 surowe jajko – wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku.
- Do tak przygotowanej masy można też dodać starty żółty ser i bulkę tartą (tę ostatnią dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, pozwalającej na formowanie kotletów).
- Z masy przygotować 8–10 kotletów, posmarować je rozbitym 1 jajkiem i obtoczyć w bułce tartej.
- Kotleciki podawać zaraz po usmażeniu.