Składniki:
- 5 filetów z matiasa
- 10 marynowanych śliwek
- 1,5 marynowanej gruszki
- 3 łyżki marynowanych cebulek perłowych
- 2 łyżki małych marynowanych korniszonów
Sos:
- 3 łyżki musztardy miodowej (lub innej łagodnej w smaku)
- 2 łyżki miodu płynnego (najlepiej wielokwiatowego)
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki octu śliwkowego
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej do pierników
Reklama
Sposób przygotowania:
- Przygotować sos: wszystkie podane składniki razem wymieszać i wstawić do lodówki.
- Śledzie moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie (co godzinę należy ją zmieniać).
- Filety osuszyć i pokroić w paski o szerokości około 2 cm, polać sosem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Wymieszać śledzie z pokrojonymi owocami i warzywami.