Składniki:

  • 5 filetów z matiasa
  • 10 marynowanych śliwek
  • 1,5 marynowanej gruszki
  • 3 łyżki marynowanych cebulek perłowych
  • 2 łyżki małych marynowanych korniszonów

Sos:

  • 3 łyżki musztardy miodowej (lub innej łagodnej w smaku)
  • 2 łyżki miodu płynnego (najlepiej wielokwiatowego)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu śliwkowego
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do pierników

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotować sos: wszystkie podane składniki razem wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Śledzie moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie (co godzinę należy ją zmieniać).
  • Filety osuszyć i pokroić w paski o szerokości około 2 cm, polać sosem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • Wymieszać śledzie z pokrojonymi owocami i warzywami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW