Dobra wiadomość dla smakoszy piwa. Australijscy naukowcy odkryli, jakie składniki trzeba dodać do pienistego trunku, żeby na drugi dzień nie powodował on przykrych dolegliwości.
Okazuje się, że kaca będzie można uniknąć, jeśli do piwa dodane zostaną elektrolity. Ich odpowiednia mieszanka może sprawić, że unikniemy odwodnienia, które jest główną przyczyną przykrych dolegliwości pojawiających się dzień po spożyciu alkoholu.
Są jednak, niestety, także minusy takiego rozwiązania. Aby nowe składniki nie szkodziły smakowi trunku, należało zmniejszyć zawartość alkoholu.
Ben Desbrow, profesor Instytutu Zdrowia na Uniwersytecie Griffith w Queensland, wyznaje, że najlepsze rezultaty jego naukowcy uzyskali w przypadku lekkich gatunków piwa.
Elektrolity odpowiadają między innymi za rozprowadzanie wody w organizmie, równowagę kwasowo-zasadową oraz funkcjonowanie nerwów i mięśni. Ich niedobór powoduje ogólne osłabienie, nadciśnienie, czasami nawet omdlenia.
Źródło: Huffington Post