Składniki:
- 1 kg wiśni
- 40 dag cukru
- 2 szklanki wody
Reklama
Sposób przygotowania:
- Owoce przebieramy (odrzucamy te, które są zepsute lub mają wyraźne plamy), myjemy i po oderwaniu szypułek – drylujemy.
- Oczyszczone wiśnie umieszczamy w wygotowanych słoikach.
- Przygotowujemy zalewę z 2 szklanek gorącej wody i cukru (ściągamy powstałą na powierzchni szumowinę).
- Następnie zalewamy wiśnie zalewą, słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka wypełnionego do połowy ciepłą wodą (na dno garnka i między słoiki możemy włożyć ściereczkę lub gazę, by szkło nie popękało).
- Garnek podgrzewamy do temperatury 85°C (nie możemy przekroczyć temperatury 100°C) i pasteryzujemy przez 25 minut.
- Na koniec wyjmujemy słoiki z garnka i studzimy. Przechowujemy je w ciemnym miejscu.
- Aby kompot nabrał dodatkowej nuty smakowej, do zalewy możemy dodać skórkę z cytryny lub kilka goździków.