Składniki:

  • 25 dag długoziarnistego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka curry
  • 2 szklanki bulionu
  • pół szklanki białego wina
  • 3 dymki
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić w kostkę, posypać curry i razem z ryżem wsypać na rozgrzaną oliwę.
  • Przesmażać przez 2–3 minuty, cały czas mieszając.
  • Dodać wino i bulion, wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu gotować przez około 20 minut, często mieszając.
  • Dymkę pokroić w plasterki i z nierozmrożonym groszkiem dodać do ryżu, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
  • Przed podaniem doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką.

 

CURRY

Curry jest mieszanką wielu zmielonych przypraw, używaną powszechnie w daniach kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej. W skład curry wchodzą między innymi chili, czosnek, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kolendra, kozieradka, kminek, kurkuma, pieprz czarny i sól. Nazwą „curry” określa się także dania mięsne typu gulaszowego, przyrządzane z dodatkiem tej przyprawy. Szybki i smaczny dip do warzyw przyrządza się, dodając curry i tymianek do jogurtu lub kwaśnej śmietany. Curry nadaje wyrazistość potrawom z jaj. Można także przyrządzić indyjska marynatę do kurcząt lub jagnięciny, mieszając curry z jogurtem, sokiem cytrynowym i świeżym czosnkiem.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 387,8 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 9,8 g
  • Węglowodany: 64,2 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW