Składniki:
- 25 dag długoziarnistego ryżu
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka curry
- 2 szklanki bulionu
- pół szklanki białego wina
- 3 dymki
- 15 dag mrożonego zielonego groszku
- kilka gałązek pietruszki
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić w kostkę, posypać curry i razem z ryżem wsypać na rozgrzaną oliwę.
- Przesmażać przez 2–3 minuty, cały czas mieszając.
- Dodać wino i bulion, wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu gotować przez około 20 minut, często mieszając.
- Dymkę pokroić w plasterki i z nierozmrożonym groszkiem dodać do ryżu, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
- Przed podaniem doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką.
CURRY
Curry jest mieszanką wielu zmielonych przypraw, używaną powszechnie w daniach kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej. W skład curry wchodzą między innymi chili, czosnek, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kolendra, kozieradka, kminek, kurkuma, pieprz czarny i sól. Nazwą „curry” określa się także dania mięsne typu gulaszowego, przyrządzane z dodatkiem tej przyprawy. Szybki i smaczny dip do warzyw przyrządza się, dodając curry i tymianek do jogurtu lub kwaśnej śmietany. Curry nadaje wyrazistość potrawom z jaj. Można także przyrządzić indyjska marynatę do kurcząt lub jagnięciny, mieszając curry z jogurtem, sokiem cytrynowym i świeżym czosnkiem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 387,8 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 9,8 g
- Węglowodany: 64,2 g