Umiejscowienie bólu jest niestałe, najczęściej pojawia się w nadbrzuszu (dołku podsercowym) lub pod prawym łukiem żebrowym i promieniuje do prawej łopatki. Nie ma możliwości pełnego, jednorazowego wyleczenia. Choroba charakteryzuje się częstymi nawrotami w znacznym stopniu uprzykrzając egzystencję. Pozostaje stosowanie odpowiedniej diety, określanej jako dieta wątrobowa, w celu zmniejszenia częstotliwości ataków.
Dieta
Podstawowymi pokarmami w tej diecie są potrawy łatwo strawne, łatwo przyswajalne, unika się natomiast pokarmów ciężkich, długo pozostających w żołądku i jelitach. Do pierwszej grupy należałoby zaliczyć wszystkie potrawy gotowane, owoce, chude mięso i ryby, do drugiej smażone, tłuste mięsa, gęste sosy, alkohol.
Dodatkową ulgę przynosi przyjmowanie leków działających osłonowo na komórki wątroby, jak choćby popularny raphacholin. Należy też kontrolować funkcję i stan wątroby, aby we właściwym czasie podjąć odpowiednie leczenie i uniknąć poważniejszej choroby.