Każda komórka naszego organizmu zawiera Q10. Współdziałając z enzymami przyspiesza metabolizm, dostarczając komórkom energii, dotlenia je oraz chroni przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Gdy go zaczyna brakować w organizmie odczuwamy zmęczenie, osłabienie, spada nam odporność, a najbardziej dokuczająca jest zmniejszona wydolność serca. Jak uzupełnić jego niedobór, by organizm funkcjonował znów bez zadyszki?

 

Koenzymu Q10 fachowo nazywa się ubichinon, (ang. ubiquitous). Słowo to oznacza „wszechobecny, istniejący wszędzie w tym samym czasie”. Choć z definicji nie jest witaminą, jest syntetyzowany w organizmie człowieka. Produkowany jest do 30. roku życia. Z wiekiem jego ilość w organizmie maleje, a wraz z nią obniża się poziom wytwarzanej energii. Koenzym Q10 pełni niezwykle ważną rolę w mitochondriach, czyli komórkowych centrach energetycznych. Wspomaga je w procesie przetwarzania pożywienia w ATP – podstawowe źródło energii dla komórek. Jest antyoksydantem, neutralizuje wolne rodniki w organizmie oraz przyczynia się do zachowania równowagi procesów utleniania-redukcji. Przynosi efekty w rozwiązywaniu wielu problemów zdrowotnych.

Reklama

 

Rola koenzymu w organizmie

  1. stymuluje metabolizm
  2. wymiata wolne rodniki powstające podczas przemiany materii
  3. zmniejsza stres oksydacyjny
  4. chroni przed utlenieniem wielonienasycone kwasy tłuszczowe lipidów i fosfolipidów
  5. działanie antyoksydacyjne
  6. obniża poziom cukru
  7. wspomaga regenerację witaminy E
  8. wspomaga leczenie problemów sercowo-krążeniowych
  9. spowalnia procesy starzenia się

 

Objawy niedoboru

  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • zmniejszona odporność organizmu
  • obniżona sprawność fizyczna i umysłowa
  • problemy sercowo-krążeniowe
  • podwyższony cholesterol
  • nadciśnienie
  • stres i depresja

 

Przyczyny niedoboru

  • zmniejszająca się zdolność do syntezy koenzymu Q10 w wątrobie
  • obniżenie odporności organizmu
  • podwyższony cholesterol
  • nadciśnienie tętnicze
  • otyłość
  • ciągły pośpiech
  • stres oksydacyjny
  • zubożona dieta
  • niedostateczna suplementacja Q10
  • nowotwory

 

Źródła koenzymu w żywności

Organizm ma zdolność wytwarzania pewnej ilości koenzymu Q10, ale z wiekiem jest ona niewystarczająca, więc trzeba go dostarczyć wraz z pożywieniem lub suplementować. Najbogatszym źródłem są: makrele, sardynki, wątroba, drób, serca wołowe oraz jajka. Wśród warzyw najobfitsze w Q10 są: brokuły, szpinak, rośliny strączkowe, orzechy ziemne, kiełki pszenicy. Produkty te powinny być wolne od zanieczyszczeń, świeże i nieprzetworzone.