Każda komórka naszego organizmu zawiera Q10. Współdziałając z enzymami przyspiesza metabolizm, dostarczając komórkom energii, dotlenia je oraz chroni przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Gdy go zaczyna brakować w organizmie odczuwamy zmęczenie, osłabienie, spada nam odporność, a najbardziej dokuczająca jest zmniejszona wydolność serca. Jak uzupełnić jego niedobór, by organizm funkcjonował znów bez zadyszki?
Koenzymu Q10 fachowo nazywa się ubichinon, (ang. ubiquitous). Słowo to oznacza „wszechobecny, istniejący wszędzie w tym samym czasie”. Choć z definicji nie jest witaminą, jest syntetyzowany w organizmie człowieka. Produkowany jest do 30. roku życia. Z wiekiem jego ilość w organizmie maleje, a wraz z nią obniża się poziom wytwarzanej energii. Koenzym Q10 pełni niezwykle ważną rolę w mitochondriach, czyli komórkowych centrach energetycznych. Wspomaga je w procesie przetwarzania pożywienia w ATP – podstawowe źródło energii dla komórek. Jest antyoksydantem, neutralizuje wolne rodniki w organizmie oraz przyczynia się do zachowania równowagi procesów utleniania-redukcji. Przynosi efekty w rozwiązywaniu wielu problemów zdrowotnych.
Rola koenzymu w organizmie
- stymuluje metabolizm
- wymiata wolne rodniki powstające podczas przemiany materii
- zmniejsza stres oksydacyjny
- chroni przed utlenieniem wielonienasycone kwasy tłuszczowe lipidów i fosfolipidów
- działanie antyoksydacyjne
- obniża poziom cukru
- wspomaga regenerację witaminy E
- wspomaga leczenie problemów sercowo-krążeniowych
- spowalnia procesy starzenia się
Objawy niedoboru
- zespół przewlekłego zmęczenia
- zmniejszona odporność organizmu
- obniżona sprawność fizyczna i umysłowa
- problemy sercowo-krążeniowe
- podwyższony cholesterol
- nadciśnienie
- stres i depresja
Przyczyny niedoboru
- zmniejszająca się zdolność do syntezy koenzymu Q10 w wątrobie
- obniżenie odporności organizmu
- podwyższony cholesterol
- nadciśnienie tętnicze
- otyłość
- ciągły pośpiech
- stres oksydacyjny
- zubożona dieta
- niedostateczna suplementacja Q10
- nowotwory
Źródła koenzymu w żywności
Organizm ma zdolność wytwarzania pewnej ilości koenzymu Q10, ale z wiekiem jest ona niewystarczająca, więc trzeba go dostarczyć wraz z pożywieniem lub suplementować. Najbogatszym źródłem są: makrele, sardynki, wątroba, drób, serca wołowe oraz jajka. Wśród warzyw najobfitsze w Q10 są: brokuły, szpinak, rośliny strączkowe, orzechy ziemne, kiełki pszenicy. Produkty te powinny być wolne od zanieczyszczeń, świeże i nieprzetworzone.