Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 10 dag boczku
- 1 opakowanie mrożonych warzyw
- 1 jajko
- 1 szklanka bulionu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka
- 3 łyżki oleju
- bazylia
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju.
- Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie odcisnąć.
- Do mięsa dodać bułkę, cebulę z czosnkiem, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszać.
- Z masy uformować klopsiki.
- Boczek pokroić, podsmażyć na pozostałym oleju, a następnie włożyć do tego klopsiki i smażyć po około 3–4 minuty z każdej strony.
- Na patelnię dodać mrożone warzywa i smażyć jeszcze 5 minut.
- Bulion wlać do klopsików i dusić wszystko przez 10 minut.
- Na końcu doprawić solą, pieprzem i bazylią.