Ten dziwaczny owoc, w środku wyglądający jak ogórek, jest odmianą melona. Smakuje jak kiwi, a pachnie jak banan. Kiwano swoją nazwę zawdzięcza właśnie połączeniu tych dwóch owoców. Choć jest rośliną tropikalną, można ją z powodzeniem hodować również w Polsce.
Kiwano (Cucumis metulifer), zwane również ogórkiem kolczastym, pochodzi z Afryki. Uprawia się je także jako roślinę ozdobną, na przykład w Nowej Zelandii lub w Stanach Zjednoczonych. Kwiaty kiwano są żółte i drobne (podobne do kwiatów ogórka). Owoce osiągają długość do 14 centymetrów i wagę około 300 gramów. Ich kształt jest eliptyczny, a wyglądem przypominają pękatego ogórka. Jasnożółta lub pomarańcza skórka jest pokryta licznymi tępymi kolcami. W środku owocu znajduje się zielony miąższ zawierający około 500 drobnych nasion. Kiwano jest słodkie, miękkie i niezwykle soczyste. W smaku jest podobne do melona, kiwi i ogórka. Jego zapach przypomina owoc banana.
Wartość odżywcza
Owoce kiwano zawierają dużą ilość witaminy A, B, C oraz P, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Ich spożywanie korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz układ krwionośny. Usprawnia też procesy przemiany materii, jednocześnie działając przeczyszczająco oraz moczopędnie. Składniki kiwano wspomagają także leczenie miażdżycy oraz chorób układu krążenia. 100 gramów owocu dostarcza zaledwie 44 kcal.
Dzięki zawartości witaminy A owoc ten często jest wykorzystywany jako składnik kremów, balsamów oraz mleczek kosmetycznych. Mają one za zadanie działać przeciwzmarszczkowo oraz regenerować i odżywiać skórę.
Zastosowanie w kuchni
Owoce kiwano najlepiej smakują na surowo. Stanowią idealny składnik sałatek owocowych oraz deserów. Można z nich również wyrabiać soki, konfitury, dżemy, kisiele oraz kompoty. Ich oryginalny kształt sprawia, że są doskonałym elementem dekoracyjnym potraw oraz napojów. Owoc kiwano charakteryzuje się bardzo długą trwałością (można go przetrzymywać nawet do 6 miesięcy).
Uprawa
Uprawa kiwano w Polsce nie powinna nastręczać większych problemów. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu odpowiedniej temperatury, która w ciągu dnia powinna wynosić około 25°C, a w nocy około 20°C. Nasiona można pozyskać z dojrzałych owoców. Wysiewa się je na wiosnę (najlepiej pod koniec kwietnia) w szklarniach, inspektach lub tunelach foliowych. Kiwano dość dobrze znosi przesuszenia gleby. Należy jednak pamiętać o regularnym odchwaszczaniu, gdyż roślina ta potrzebuje odpowiedniego natężenia światła, wody oraz substancji odżywczych, czyli składników skutecznie zabieranych przez chwasty. Pierwszych zbiorów można się spodziewać już po około 3 tygodniach od chwili wysiewu.