Składniki:
- duży, 2-litrowy słoik
- 6–8 cytryn (w zależności od wielkości cytryn i słoika)
- sok z 3 cytryn
- 3 liście laurowe
- gruboziarnista sól morska
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 3 goździki
- kawałek laski cynamonu
- 10 nasion kolendry
Reklama
Sposób przygotowania:
- Szorujemy cytryny w zimnej wodzie, a potem na najwyżej minutę zanurzamy je we wrzątku.
- Odcinamy górę cytryny, czyli tę stronę, którą owoc był przymocowany do drzewa.
- Kroimy najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz, tak aby powstały połączone u dołu strony ćwiartki.
- Rozchylamy te ćwiartki i sypiemy do środka sporo soli.
- Cytryny wkładamy do słoika, układamy je ciasno i przekładamy solą i przyprawami.
- Na koniec zalewamy sokiem z cytryny, stawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej tydzień (w zależności od pory roku i temperatury).
- Kiszone cytryny są genialne jako dodatek do dań jednogarnkowych – gulaszu, bigosu, zapiekanek, zup.