Wyniki przeprowadzonego niedawno badania dowodzą, że kawosze nie tylko cieszą się dobrym smakiem tego napoju, ale z każdą wypitą filiżanką zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, a zwłaszcza raka piersi.
Naukowcy ze Szwecji porównali czynniki związane ze stylem życia i konsumpcją kawy u kobiet chorujących na raka piersi i u zdrowych pań w tym samym wieku. Okazało się, że wśród kobiet, które pijają kawę, ilość przypadków zachorowań na raka piersi jest mniejsza, niż u kobiet, które rzadko sięgają po ten napój lub nigdy tego nie robią. Naukowcy odkryli jednak, że kilka innych czynników społecznych, takich jak wiek menopauzy, ćwiczenia fizyczne, waga, wykształcenie oraz historia zdrowia rodzinnego, ma wpływ na występowanie raka piersi. Gdy badacze wzięli pod uwagę wyżej wymienione czynniki, okazało się, że dobroczynny wpływ kawy na raka piersi był mierzalny tylko w przypadku raka ER (-).
Zespół naukowy z Karolinska Institutet wyjaśnia uzyskane przez nich wyniki następująco: „Często dane dotyczące dobroczynnego wpływu kawy są niejednoznaczne. Gdy porównaliśmy nasze wyniki z tymi uzyskanymi przez niemieckich naukowców, odkryliśmy, że ogólny trend jest taki sam, ale związek jest dużo słabszy. Wydaje nam się, że może to być związane ze sposobem parzenia kawy, a nawet jej rodzajem. Jest mało prawdopodobne, że pozytywny wpływ kawy na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka ma związek z fitoestrogenami, które są obecne w tym napoju, ponieważ nie odnotowaliśmy zmniejszenia liczby przypadków raka ER (+) w naszym badaniu”.
Chociaż istnieją dowody na to, że kawa może mieć pozytywny wpływ na ochronę kobiet przed rakiem piersi ER (-), dokładny mechanizm i związki biorące w nim udział nie są jeszcze znane, a ponadto nie wszystkie rodzaje kawy mają takie samo działanie.
Źródło: www.sciencedaily.com