Co rusz do mediów trafiają kolejne wiadomości o dobroczynnych skutkach picia kawy – mała czarna a to pomaga schudnąć, a to chroni przed niektórymi nowotworami, a nawet redukuje ryzyko zachowania na chorobę Alzheimera.

 

Najnowsze doniesienia przekazane przez naukowców z Norwegii dotyczą jeszcze innych możliwości kawy – a właściwie ziaren, z których jest parzona. Mogą one wspomagać łagodzenie bólu.

Badacze z National Institute of Occupational Health oraz Oslo University Hospital przeprowadzili mały eksperyment z udziałem 48 osób, które przez 90 minut miały wykonywać zadania związane z pracą biurową. Czynności te wywoływały ból w ramionach, przedramionach, nadgarstkach i szyi. Naukowcy chcieli sprawdzić, jak sobie z nimi poradzili sobie ludzie cierpiący z powodu bólu chronicznego oraz tacy, którzy nie skarżyli się na tę dolegliwość. Wcześniej części uczestników badania pozwolono wypić kawę, aby „uniknęli przykrych konsekwencji ograniczenia spożycia kofeiny”, takich jak spadek energii, zmęczenie czy senność.

Reklama

 

Po przeanalizowaniu uzyskanych wyników okazało się, że osoby, które wypiły kawę, oceniły potem swój poziom bólu na 41 (na sali 100). U osób, które kawy nie piły, poziom bólu wynosił aż 55. Napój działał łagodząco niezależnie od tego, czy osoba cierpiała z powodu bólu chronicznego, czy też nie.

Autorzy odkrycia zaznaczyli, że dokonali go przypadkiem i że na razie istnieje jeszcze zbyt wiele niejasności co do wyników eksperymentu, aby z całą pewnością powiedzieć, że kawa łagodzi ból.

 

Źródło: medicalxpress.com