Składniki:
- 1 karp (około 1,5 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 duże kolorowe papryki
- 3 łyżki oliwy
- sól, szczypta chili
- 1 szklanka wody
Reklama
Sposób wykonania:
- Rybę natrzeć solą utartą z czosnkiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Rybę pokroić w dzwonka.
- Na rozgrzanej oliwie przesmażyć przecier pomidorowy, dodać szklankę wody i szczyptę chili.
- Dołożyć pokrojone w krążki papryki i dzwonka karpia. Przykryć i gotować około pół godziny na wolnym ogniu.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal 518,5
- białko 70 g
- tłuszcz 22,6 g
- węglowodany 12,2 g
KARP
W Polsce karpia na swobodzie raczej się nie uświadczy, chyba że uciekł z jakiejś hodowli. Wzmianki o stawach karpiowych datują się na koniec XIV wieku i pochodzą z kronik Malborka, tak więc popularyzację karpia jako hodowlanej ryby zawdzięczamy zakonowi krzyżackiemu.
Mięso karpia jest smaczne i delikatne, pełne lekkostrawnego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo istotnych dla zdrowia. Zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i magnezu, a także witaminę A, nieobecną na przykład w wieprzowinie.