Składniki:
- 12 małych karczochów
- 10 dag suszonych prawdziwków
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Grzyby namoczyć i ugotować.
- Z karczochów odkroić łodyżki i zewnętrzne liście, przepołowić i podsmażyć na oliwie na złoty kolor razem z grzybami.
- Dodać posiekany czosnek, całość podgrzewać jeszcze przez kilka sekund.
- Przyprawić solą i pieprzem, dodać sok z jednej cytryny i pół szklanki wody, poddusić do miękkości.
- Karczochy i grzyby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Posypać pietruszką i bazylią oraz skropić sosem z patelni.