Składniki:

  • 12 małych karczochów
  • 10 dag suszonych prawdziwków
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby namoczyć i ugotować.
  • Z karczochów odkroić łodyżki i zewnętrzne liście, przepołowić i podsmażyć na oliwie na złoty kolor razem z grzybami.
  • Dodać posiekany czosnek, całość podgrzewać jeszcze przez kilka sekund.
  • Przyprawić solą i pieprzem, dodać sok z jednej cytryny i pół szklanki wody, poddusić do miękkości.
  • Karczochy i grzyby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Posypać pietruszką i bazylią oraz skropić sosem z patelni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW