Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 szklanki łuskanego grochu
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Groch zalewamy wodą (trzy razy więcej wody niż grochu) i odstawiamy na całą noc.
  • Następnego dnia kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie odcedzamy, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i wstawiamy na ogień na 30 min.
  • Do garnka z zamoczonym grochem dodajemy (do wody, w której moczył się groch) 1 łyżeczkę soli i gotujemy przez 30 min.
  • Kiedy kapusta i groch się gotują, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Ugotowany groch odcedzamy, a kapustę odciskamy na sitku.
  • Łączymy groch z kapustą i zeszkloną cebulą, dodajemy sól, pieprz oraz kminek i całość podsmażamy razem przez około 10 min.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW