Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 szklanki łuskanego grochu
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Groch zalewamy wodą (trzy razy więcej wody niż grochu) i odstawiamy na całą noc.
- Następnego dnia kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie odcedzamy, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i wstawiamy na ogień na 30 min.
- Do garnka z zamoczonym grochem dodajemy (do wody, w której moczył się groch) 1 łyżeczkę soli i gotujemy przez 30 min.
- Kiedy kapusta i groch się gotują, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Ugotowany groch odcedzamy, a kapustę odciskamy na sitku.
- Łączymy groch z kapustą i zeszkloną cebulą, dodajemy sól, pieprz oraz kminek i całość podsmażamy razem przez około 10 min.