Składniki:
- 1 średnia główka kapusty pekińskiej
- 3 duże pomidory
- 2 duże cebule
- 1 mały por
- 3–4 łyżki oleju do smażenia
- przyprawa do warzyw, pieprz, czosnek granulowany (lub świeży), bazylia
Reklama
Sposób przygotowania:
Sos
- Cebulę pokroić w półtalarki, a por – w talarki.
- Oba warzywa zeszklić na patelni z dwiema łyżkami oleju.
- Pomidory obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dorzucić do zeszklonych warzyw; smażyć pod przykryciem.
- Gdy pomidory będą miękkie i „rozpadną się” (czasami trzeba dolać wody), zlać sos do oddzielnego naczynia.
Kapusta
- Pokroić jak na sałatkę i wrzucić na patelnię z 2 łyżkami oleju i połową łyżeczki przyprawy do warzyw.
- Przykryć i dusić parę minut, aż zmięknie.
- Zdjąć pokrywkę i smażyć dalej, co chwilę mieszając.
- Gdy kapusta nabierze złocistego koloru, dodać do niej wcześniej przygotowany sos, trochę pieprzu, czosnku i bazylii.
- Wszystko smażyć tak długo, aż nadmierna ilość sosu odparuje.