Kandydoza (drożdżyca) jest poważną, lecz często bagatelizowaną chorobą, mimo że w ciałach większości ludzi mieszkają mikroorganizmy, które mogą ją wywoływać. Jak dochodzi do jej rozwoju, jakie powoduje objawy i jak można jej zapobiec?
Czym jest kandydoza?
Jest to trudno wyleczalna grzybica wywołana przez grzyby Candida albicans należące do rodziny drożdżaków. Aż u 80% osób żyją one w przewodzie pokarmowym, gdzie uczestniczą w procesie trawienia cukrów. Innym miejscem ich występowania jest kobieca pochwa.
Dopóki organizm znajduje się w stanie równowagi mikrobiologicznej, drożdżaki są niegroźne. Gdy jednak równowaga ta zostanie zakłócona, rozwój grzybów może niepostrzeżenie przerodzić się w długotrwałą chorobę atakującą wiele narządów.
Niektóre przyczyny rozwoju kandydozy:
- antybiotykoterapia
- obniżenie odporności
- długotrwały stres
- przyjmowanie dużej ilości leków
- nieprawidłowa dieta
Jakie układy i organy atakuje kandydoza?
JAMA USTNA | bóle gardła, zapalenie krtani, chrypka, suchy kaszel, nieświeży oddech |
PRZEWÓD POKARMOWY | bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, skłonność do niedowagi lub do tycia, nadkwasota, refluks, zaburzenia trawienia |
DROGI MOCZOWE | pieczenie i świąd okolic intymnych, zapalenie błony śluzowej macicy, bolesne miesiączki, zanik popędu płciowego |
UKŁAD NERWOWY | przewlekłe zmęczenie, depresja, zaburzenia snu |
OCZY | pogorszenie wzroku, pieczenie i łzawienie spojówek |
SKÓRA | wypryski skórne, trądzik, pokrzywa |
Profilaktyka i leczenie kandydozy
Zwalczanie drożdżycy polega z jednej strony na niszczeniu nadmiernie rozwiniętych grzybów Candida, a z drugiej – na wzmocnieniu układu odpornościowego poprzez zmianę stylu życia i zwyczajów żywieniowych. Należy ograniczyć spożycie cukru, białej mąki i produktów mlecznych. Dobre efekty przynosi suplementacja probiotykami wzmacniającymi florę bakteryjną i regulującymi pracę jelit. Warto również sięgnąć po wyciągi z takich roślin, jak czosnek czy grapefruit, które sprzyjają zachowaniu równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego, zmniejszając ilość bytujących w nim patogennych mikroorganizmów.