Dieta uboga w błonnik i witaminy z grupy B oraz obfitująca w cukry różnego pochodzenia sprzyja zachwianiu równowagi mikroflory jelitowej. System odpornościowy przestaje pełnić swoją ochronną rolę przed rozwojem zakażenia grzybiczego. Nieszkodliwy dotąd drożdżak Candida albicans w stanie osłabienia organizmu staje się agresywny. Jak objawia się grzybica ogólnoustrojowa i jakie są jej przyczyny? Czy są sposoby na odgrzybienie organizmu?
Grzybica ogólnoustrojowa jest jedną z najbardziej niebezpiecznych i uciążliwych rodzajów grzybicy. Jej objawy są niecharakterystyczne, stąd też trudne do rozpoznania. Może ona doprowadzić do groźnej dla życia sepsy. Największy wpływ na jej rozwój ma sposób odżywiania się. Niedobór w organizmie składników odżywczych spowodowany niską zawartością w pożywieniu białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika roślinnego, witamin i związków mineralnych może doprowadzić do przewlekłych zaburzeń odporności, złego wchłaniania w jelitach, zaburzeń w wydzielaniu soków trawiennych przez żołądek, trzustkę i wątrobę.
Przyczyny
Drożdżak Candida albicans jest częścią flory bakteryjnej jelita grubego. Odżywia się niestrawionymi przez organizm resztkami pokarmowymi i pozbywa się toksyn z procesów przemiany materii. Dopóki równowaga mikroflory jelitowej jest zachowana, co jest pozytywem, zwiększa się odporność naszego organizmu. Jeśli zostaje ona zachwiana, dochodzi do przerostu tego grzyba. Podczas namnażania drożdżaki zaczynają wydzielać szkodliwe produkty uboczne – mykotoksyny, które mogą przyczyniać się do powstania różnych schorzeń ogólnoustrojowych. Inną przyczyną ich wzrostu jest antybiotykoterapia, która wyniszcza nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale także te „dobre”. Czynnikiem sprzyjającym namnażaniu się drożdżaków są hormony (np. kortyzol), które pod wpływem silnego stresu podnoszą poziom cukru we krwi. Dodatkowo sprzyja temu ciągły pośpiech i bezsenność.
Objawy
Najczęściej choroba zaczyna się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak: nudności, bóle brzucha, wzdęcia, gazy, biegunki, zaparcia i nieprzyjemny zapach z ust. Pojawia się nadmierny apetyt na słodycze – główne źródło pożywienia drożdżaków. Gdy w porę nie zapobiegniemy temu namnażaniu dojdzie do przedostaniu się grzybów do krwioobiegu i zasiedlaniu się ich w kolejnych narządach np. zatokach, migdałkach czy pochwie. W ten sposób rozsiewa się po całym organizmie i powoduje stany zapalne układów i narządów. Pojawia się wysypka i alergie skórne, zwiększa się skłonność do przeziębień, a co gorsze toksyny wyprodukowane przez drożdżaki, dostając się do mózgu mogą oddziaływać na ośrodkowy układ nerwowy. Charakterystycznym objawem są bóle głowy, niespokojny sen, złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie i trudności z koncentracją. Chory popada w depresję, bo objawy są trudne do zdiagnozowania.Ze względu na mnogość objawów chorobowych lekarz powinien przeprowadzić wywiad z pacjentem i zlecić badania krwi.
Sposoby odgrzybiania organizmu
Podstawą leczenia jest detoksykacja organizmu oraz neutralizacja wolnych rodników uszkadzających komórki. W przypadku infekcji grzybiczych podstawą leczenia jest odpowiednia dieta, która pozwoli przywrócić równowagę flory jelitowej. Należy z niej wyeliminować wszystkie produkty, które są pożywką dla grzybów.
Produkty polecane:
- kasze (za wyjątkiem kuskusu),
- płatki zbożowe pełnoziarniste,
- ryż ciemny, niełuskany,
- chleb żytni za zakwasie, orkiszowy na zakwasie, żytnio-razowy na zakwasie,
- ryby morskie (gotowane, duszone lub pieczone w folii),
- mięso (z wyjątkiem tłustej wieprzowiny i kurczaków fermowych),
- wędliny wiejskie,
- jaja,
- produkty mleczne – mleko kozie,
- warzywa surowe i gotowane (pomidory bez skórki, seler, por, cebula, czosnek) ,
- owoce kwaśne – grapefruity i cytryny oraz awokado,
- orzechy, migdały,
- tłuszcze – olej lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek, tran, masło, smalec,
- przyprawy –sól, pieprz, papryka, curry i inne ziołowe,
- płyny – woda mineralna niegazowana, herbata (zielona, biała, czerwona, ziołowa), naturalne soki wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców.
Suplementy diety
W sytuacji idealnej organizm sam potrafi się oczyścić. Kiedy namnożyły się w nim bakterie chorobotwórcze, trzeba je jak najszybciej wymieść z organizmu. Podstawą oczyszczania organizmu powinno być odpowiednie nawadnianie. Po zastosowaniu lekkostrawnej diety, warto wspomóc organizm suplementami, które powinny zadziałać wielotorowo. Takim detoksyfikatorem jest aloes, który przejawia właściwości tonizujące dla żołądka i obniża poziom cukru we krwi. Także karczoch, dzięki zawartości cynaryny i inuliny poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i stymuluje procesy metaboliczne, wspomaga również pracę nerek. Działająca przeciwbakteryjnie borówka, czosnek niedźwiedzi, juka orazostrokrzew paragwajski wspomogą także proces oczyszczanie organizmu.