Składniki (na 4 porcje):
- 1 kalafior
- 1 szklanka jogurtu
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 15 dag orzeszków ziemnych
- 1 suszona papryczka chili
- pół pęczka mięty
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kalafior podzielić na różyczki i blanszować przez 5 minut w osolonej wodzie.
- Kminek połączyć z sokiem z cytryny i oliwą. Dodać do jogurtu. Doprawić solą, wymieszać.
- Kalafior wymieszać z orzeszkami, polać sosem.
- Chili i miętę drobno posiekać i oprószyć sałatkę.
Mięta
Przyprawą są suszone liście wieloletniej rośliny Mentha piperita. Wiele jej odmian uprawia się jako rośliny lecznicze i przyprawowe ze względu na znaczną zawartość olejków eterycznych. Mięta działa orzeźwiająco, dezynfekująco, rozkurczowo i wiatropędnie. Świeżą dodaje się do sałatek owocowych, deserów, można także dodać odrobinę do musu jabłkowego lub porzeczkowego, by uzyskać błyskawiczny sos do pieczonego drobiu.
[jumi[*19]}