Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 dag orzeszków ziemnych
  • 1 suszona papryczka chili
  • pół pęczka mięty
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Kalafior podzielić na różyczki i blanszować przez 5 minut w osolonej wodzie.
  • Kminek połączyć z sokiem z cytryny i oliwą. Dodać do jogurtu. Doprawić solą, wymieszać.
  • Kalafior wymieszać z orzeszkami, polać sosem.
  • Chili i miętę drobno posiekać i oprószyć sałatkę.

 

Mięta

Przyprawą są suszone liście wieloletniej rośliny Mentha piperita. Wiele jej odmian uprawia się jako rośliny lecznicze i przyprawowe ze względu na znaczną zawartość olejków eterycznych. Mięta działa orzeźwiająco, dezynfekująco, rozkurczowo i wiatropędnie. Świeżą dodaje się do sałatek owocowych, deserów, można także dodać odrobinę do musu jabłkowego lub porzeczkowego, by uzyskać błyskawiczny sos do pieczonego drobiu.

[jumi[*19]}