Składniki:
- 2–3 kabaczki
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 3–5 pomidorów
- 4 łyżki tłuszczu
- zielony koper
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kabaczki dokładnie umyć, przekroić na połówki i wybrać miąższ.
- Ugotować ryż w dużej ilości wody, odcedzić i ostudzić.
- Wymieszać mięso z ryżem, dodać jajka, przyprawić do smaku i wyrobić masę.
- Napełnić kabaczki nadzieniem, włożyć je do płaskiego rondla ze stopionym tłuszczem, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić i dodać do potrawy pod koniec duszenia.
- Przed podaniem obficie posypać koperkiem.