Regularne spożywanie ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia migotania przedsionków pod warunkiem, że zachowa się umiar – ogłoszono w Atenach podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Rytmu Serca EHRA EUROPACE.
Już wyniki wielu wcześniejszych badań wskazywały, że jedzenie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 wywiera korzystny wspływ na kondycję serca.
Badacze kierowani przez dr Thomasa Rixa – duńscy lekarze z Aalborg University Hospital – postanowili sprawdzić, czy zbyt częste jedzenie ryb nie wywołuje efektu odwrotnego od zamierzonego. Badanie to objęło ponad 57 tys. Duńczyków, a jego głównym celem było zbadanie zależności pomiędzy dietą a rozwojem chorób nowotworowych. W celu zebrania informacji o migotaniu przedsionków naukowcy sięgnęli także do Narodowego Rejestru Pacjentów, zawierającego diagnozy stawiane Duńczykom zarówno przy wypisach ze szpitali, jak i podczas udzielania pomocy ambulatoryjnej i zwykłych wizyt w przychodniach.
Okazało się, że krzywa obrazująca zależność pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a ryzykiem pojawienia się migotania przedsionków ma kształt litery U. Najmniej zagrożone wystąpieniem migotania przedsionków były osoby, których dieta zawierała około 0,63 g kwasów omega-3 na dobę, co odpowiada dwóm posiłkom złożonym z tłustych ryb na tydzień.
– Wyjaśnienie mechanizmu biologicznego odpowiadającego za zwiększanie się ryzyka migotania przedsionków wraz ze wzrostem spożycia kwasów omega-3 powyżej 0,63 g na dobę wymaga jeszcze dalszych badań – zastrzega dr Rix.
Migotanie przedsionków dotyczy ponad 6 mln Europejczyków. Schorzenie to wiąże się z istotnym obniżeniem jakości życia i ze zwiększoną śmiertelnością. Opracowanie wytycznych dietetycznych, które pomogłyby skutecznie zapobiegać migotaniu przedsionków, mogłoby więc w istotny sposób podnieść poziom zdrowia publicznego Europejczyków.
Źródło: European Society of Cardiology