Barwne i estetycznie podane danie to prawdziwa uczta także dla oczu. Tak przygotowane jedzenie wpływa pozytywnie na działanie mózgu. Doznania wzrokowe są natychmiast przesyłane do szarych komórek i są bodźcem do ich lepszej pracy. Jeżeli często jemy kolorowe i ładne potrawy poprawiamy koncentrację i kreatywne myślenie.
Dania, które są bardzo kolorowe przygotowuje się z wielu różnorodnych składników. Bardzo często używamy wtedy warzyw i owoców, które nie tylko dostarczają nam wrażeń estetycznych i bodźców stymulujących mózg, ale również wielu cennych składników mineralnych i witamin. Właśnie te witaminy i składniki mineralne wzmacniają odporność organizmu, wpływają na wzrost współczynnika inteligencji i poprawiają nastrój, zmniejszają liczbę przeziębień a nawet ryzyko powstawania chorób nowotworowych.
Najlepsze dla naszego organizmu są potrawy nie przetworzone, surowe. Gotowanie, utlenianie i wypłukiwanie przez wodę niszczy zawarte w pokarmach składniki mineralne i witaminy. Straty wartości odżywczych podczas gotowania ocenia się w granicach 20-50%. Po obróbce termicznej w warzywach mogą zostać minimalne ilości witamin. Stracą też wiele ze swojego naturalnego koloru. Marchewka czy pomidory będą wyblakłe i nieestetyczne. Szare odcienie potraw nie będą wpływały na nas pozytywnie. Źródłem siły jest czysty naturalny kolor.
Żółty zawsze doda nam energii.
Prawie wszystkie żółte owoce są bogate w witaminę C. Zawierają ją owoce cytrusowe, owoce róży, jagody, a także pomidory, kalafiory, papryka i ziemniaki. Warto jeść ich dużo, zwłaszcza wiosną ponieważ wzmacniają system odpornościowy. Zawarta w nich witamina C pomaga w leczeniu nadciśnienia, zapobieganiu chorobie wieńcowej i chroni przed nowotworami. Wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami. Podobne działanie mają witaminy A i E. One także są doskonałymi przeciwutleniaczami i wspomagają ochronę przed nowotworami.
Zieleń wzmacnia.
Zielone warzywa np. groszek, brokuły, szpinak, natka pietruszki, papryka, kukurydza czy kapusta wzmacniają organizm dzięki zawartości związków wapnia, podnosi on ogólną sprawność organizmu, oraz błonnikowi, pomagającemu w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i witaminie A, która dodatkowo chroni oczy. Jej brak może doprowadzić do „kurzej ślepoty” czyli niezdolności oka do widzenia w ciemności, zaćmy i nowotworów rogówki i siatkówki. Zielone warzywa liściaste ale także oleje roślinne, ziarna zbóż i słonecznika oraz produkty z soi mają sporo witaminy E. Oprócz zapobiegania nowotworom witamina ta obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
Brąz to zdrowie.
Orzechy mimo mało zachęcającego koloru także są bardzo pożyteczne, zawierają dużo białka i witaminę B6.
Moc czerwieni.
Również owoce z czerwoną skórką są bogate w witaminę B, która od dawna uznawana jest za najlepszy środek na zwalczanie stresu. Regularne jedzenie pomidorów i papryki chroni także przed zawałem i nowotworami.
Siła cytrusów.
Wszystkie owoce cytrusowe zawierają olejki eteryczne, które wspomagają odtruwanie organizmu, a co za tym idzie – przemianę materii.