Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 kalarepka
- 1 świeży ogórek
- 1 seler naciowy
- 1 mały kalafior
- 1 pęczek małych cebulek
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka szparagów
- 1 cytryna
Reklama
Sposób przygotowania:
- Wszystkie jarzyny dokładnie umyć i osuszyć.
- Kalafior podzielić na małe różyczki.
- Kalarepę, ogórek i gałązki selera pokroić w słupki o długości około 5 cm.
- Z papryki wyjąć gniazda nasienne i przekroić wzdłuż na kilka części.
- Szparagi odcedzić z zalewy.
- Rzodkiewki umyć i oczyścić, ale pozostawić całe.
- Na dużym talerzu dekoracyjnie rozłożyć jarzyny, a na środku postawić miseczkę z sosem (jogurtowym, tatarskim, twarożkiem ze śmietaną itd. – według uznania).
- Można oczywiście dodać inne jarzyny albo z niektórych zrezygnować (rzodkiewki można zastąpić pomidorkami koktajlowymi).