Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 zielone papryki
- 1 puszka białej fasoli (400 ml)
- ½ szklanki czerwonego wina
- 1 puszka obranych pomidorów
- ½ szklanki rosołu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie, chili
Reklama
Sposób wykonania:
- Mięso zmielić w maszynce.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Jarzyny oczyścić, starannie umyć i pokroić: cukinię w plastry, bakłażan w kostkę, a paprykę w paski.
- W garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim mielone mięso doprawione do smaku solą i pieprzem, po chwili dodać cebulę i czosnek – całość dusić pod przykryciem.
- Do garnka dolać wino, a następnie dodać pomidory razem z sokiem (z puszki), rosół i osączoną fasolę, na końcu doprawić ziołami prowansalskimi i chili.
- Gotować na małym ogniu przez około 30 minut.