Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 4 pieczarki
- 5 dag łagodnego żółtego sera
- 3 jajka
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kalafior i brokuł umyć pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki, wrzucić do garnka z gorącą, osoloną wodą i gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić na sitku.
- Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- W misce rozgnieść widelcem kalafior, brokuł, pieczarki oraz ser.
- Dodać jedno jajko i dwie łyżki bułki tartej, pomieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
- Jarskie placuszki idealnie się komponują z sosem paprykowo-pomidorowym.