Warzywa i owoce to nie zawsze ulubione elementy jadłospisu przedszkolaków. Naukowcy z Pennsylvania State University przeprowadzili eksperyment z udziałem dzieci w wieku przedszkolnym, z którego wynika jednak, że dobrą metodą na dostarczenie maluchom odpowiednio zbilansowanego pożywienia jest przemycanie warzyw w posiłkach.
Dzieci w wieku przedszkolnym zjadły niemal 2 razy więcej warzyw i przyjęły 11 proc. mniej kalorii, gdy warzywa zostały dodane w postaci purée do ich ulubionych potraw.
– Współczynnik otyłości u dzieci cały czas wykazuje tendencje wzrostowe. Wciąż nie jedzą one wystarczającej ilości warzyw – mówi Barbara Rolls, specjalistka od żywienia. – Warzywa pomagają obniżyć liczbę przyswajanych kalorii. Problem polega na tym, żeby zachęcić dzieci do ich spożywania w odpowiedniej ilości.
W trakcie trzydniowego eksperymentu naukowcy podawali 39 dzieciom w wieku 3–6 lat specjalne dania zawierające warzywne purée. Testowano trzy potrawy: chleb z cukinią na śniadanie, makaron z sosem pomidorowym jako lunch oraz potrawkę z makaronu i kurczaka na kolację. Do potraw badacze dodali warzywaw formie purée, zmniejszając w ten sposób kaloryczność posiłków o 15–25 proc.
– Do potraw wprowadzaliśmy różne warzywa: brokuły, kalafior, cukinię, pomidory i kabaczki – mówi Maureen Spill, jedna z badaczek biorących udział w eksperymencie. – Z radością zauważyliśmy, że dzieci zjadały warzywne wersje dań z takim samym apetytem, jak klasyczne.
Źródło: www.sciencedaily.com/