Składniki (na 4 porcje):
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 30 dag sera mozzarella
- oliwa z oliwek
- oregano, sól, pieprz
ERROR_CONTENT
Sposób przygotowania:
- Liście bazylii porwać na nieduże kawałki.
- Pomidory i mozzarellę pokroić w grubą kostkę.
- Ułożyć razem z bazylią na talerzu, posypać oregano.
- Polać oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
MOZZARELLA
Włoski ser z krowiego mleka, należący do kategorii serów półtwardych. Zawiera mało tłuszczu. Prawdziwą włoską mozzarellę sprzedaje się w specjalnej zalewie, dzięki której ser nie obsycha.
Ma delikatny, świeży smak, doskonale więc komponuje się z rozmaitymi daniami – zwłaszcza na bazie pomidorów. Dzięki temu, że szybko się topi, świetnie sprawdza się również w pizzach i wszelkich daniach wymagających zapiekania.