Składniki:

  • 8 jajek
  • 3 średnie cebule
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz
  • 0,75 l wody

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać koncentrat i wino.
  • Wszystko doprawić solą i pieprzem i dusić do zgęstnienia sosu.
  • W płaskim naczyniu zagotować wodę z octem, na wrzątek delikatnie wkładać wybite wcześniej jajka i gotować na bardzo małym ogniu przez 3 minuty.
  • Gorący sos przelać do kokilek i ułożyć jajka.

 

KONCENTRAT POMIDOROWY

To przecier z pomidorów zagęszczony przez odparowanie wody i pasteryzowanie. Przed zakupem koniecznie trzeba przeczytać etykietkę, żeby wybrać taki, który nie ma w składzie żadnych dodatków ani konserwantów. Lepiej kupić koncentrat w słoiczku niż w puszce. Jeśli nie zużyje się od razu całego opakowania, można część zamrozić w małych porcjach, na przykład w pojemniczkach na kostki lodu. Przed zastosowaniem koncentratu trzeba rozmieszać go z odrobiną wody, żeby łatwiej wkomponował się w przyrządzane danie.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 254,3 kcal
  • Białko: 14,3 g
  • Tłuszcz: 19,2 g
  • Węglowodany: 8,3 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW