Składniki:
- 8 jajek
- 3 średnie cebule
- 100 ml czerwonego wina
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz
- 0,75 l wody
Reklama
Sposób wykonania:
- Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać koncentrat i wino.
- Wszystko doprawić solą i pieprzem i dusić do zgęstnienia sosu.
- W płaskim naczyniu zagotować wodę z octem, na wrzątek delikatnie wkładać wybite wcześniej jajka i gotować na bardzo małym ogniu przez 3 minuty.
- Gorący sos przelać do kokilek i ułożyć jajka.
KONCENTRAT POMIDOROWY
To przecier z pomidorów zagęszczony przez odparowanie wody i pasteryzowanie. Przed zakupem koniecznie trzeba przeczytać etykietkę, żeby wybrać taki, który nie ma w składzie żadnych dodatków ani konserwantów. Lepiej kupić koncentrat w słoiczku niż w puszce. Jeśli nie zużyje się od razu całego opakowania, można część zamrozić w małych porcjach, na przykład w pojemniczkach na kostki lodu. Przed zastosowaniem koncentratu trzeba rozmieszać go z odrobiną wody, żeby łatwiej wkomponował się w przyrządzane danie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 254,3 kcal
- Białko: 14,3 g
- Tłuszcz: 19,2 g
- Węglowodany: 8,3 g