Składniki:
- 30 dag mąki
- 25 dag masła
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 80 dag jabłek
- 5 dag cukru pudru do posypania
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Mąkę posiekać na stolnicy z dobrze schłodzonym tłuszczem, tak aby nie było grudek.
- Dodać jajko, żółtko oraz śmietanę i wymieszać.
- Ułożyć ciasto w miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
- Rozwałkować ciasto do grubości około 4 mm i wykroić kwadraty.
- Na wycięte kawałki ciasta układać jabłka, lekko je przycisnąć i posklejać ze sobą nad kawałkami owoców leżące naprzeciwko rogi ciasta.
- Tak przygotowane jabłka ułożyć luźno na blasze oprószonej mąką.
- Piec w bardzo mocno nagrzanym piekarniku aż do zarumienienia się ciasta.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.