Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 80 dag jabłek
  • 5 dag cukru pudru do posypania
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę posiekać na stolnicy z dobrze schłodzonym tłuszczem, tak aby nie było grudek.
  • Dodać jajko, żółtko oraz śmietanę i wymieszać.
  • Ułożyć ciasto w miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
  • Rozwałkować ciasto do grubości około 4 mm i wykroić kwadraty.
  • Na wycięte kawałki ciasta układać jabłka, lekko je przycisnąć i posklejać ze sobą nad kawałkami owoców leżące naprzeciwko rogi ciasta.
  • Tak przygotowane jabłka ułożyć luźno na blasze oprószonej mąką.
  • Piec w bardzo mocno nagrzanym piekarniku aż do zarumienienia się ciasta.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW