Składniki:
- 4 jabłka
- 2 jajka
- 6 łyżeczek cukru
- 6 łyżeczek mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
Reklama
Sposób przygotowania:
- Blachę lub dużą tortownicę wysmarować dość grubo masłem i wysypać bułką tartą.
- Jabłka obrać, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne i tak przygotowane owoce ułożyć na blasze przekrojem do góry.
- Ubić sztywną pianę z białek – pod koniec ubijania dodać cukier, jeszcze przez chwilę ubijać, a następnie wymieszać pianę z żółtkami i mąką.
- Ciastem oblać jabłka i upiec je.
- Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
- Uwaga! Nie przechowywać do następnego dnia – ciasto staje się wilgotne i już tak dobrze nie smakuje.