Składniki:

  • ¾ kostki masła
  • 2 ½ szklanki cukru
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • śmietana lub mleko
  • 10 jabłek

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Z masła, mąki, 6 łyżek cukru, 4 żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i śmietany lub mleka wyrobić ciasto.
  • Ciasto wyłożyć na blachę i zapiec w piekarniku.
  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, odcedzić sok i tak przygotowane ułożyć na zapieczonym cieście.
  • Ubić pianę z 4 białek i 2 szklanek cukru, a następnie położyć na jabłkach.
  • Raz jeszcze zapiec w piekarniku, aż się piana zarumieni. Smacznego!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW