Składniki:
- ¾ kostki masła
- 2 ½ szklanki cukru
- 1 czubata szklanka mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- śmietana lub mleko
- 10 jabłek
Reklama
Sposób przygotowania:
- Z masła, mąki, 6 łyżek cukru, 4 żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i śmietany lub mleka wyrobić ciasto.
- Ciasto wyłożyć na blachę i zapiec w piekarniku.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, odcedzić sok i tak przygotowane ułożyć na zapieczonym cieście.
- Ubić pianę z 4 białek i 2 szklanek cukru, a następnie położyć na jabłkach.
- Raz jeszcze zapiec w piekarniku, aż się piana zarumieni. Smacznego!