Składniki:
- 25 dag filetu z indyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 średni seler
- 5 pomidorów
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 150 ml wywaru z jarzyn
- ½ płaskiej łyżeczki tymianku
- 3 łyżeczki świeżej bazylii
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Cukinię, cebulę, paprykę i seler pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, pomidory obrać ze skorki i podzielić na ósemki, bazylię i tymianek posiekać.
- Filet podzielić na porcje, przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
- Podgrzać oliwę w żaroodpornym naczyniu i obsmażyć w nim mięso.
- Przełożyć mięso na półmisek.
- Do naczynia wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, dusić warzywa 3–4 minuty, ciągle mieszając.
- Dolać wino i gotować przez 1 minutę.
- Ponownie ułożyć mięso w naczyniu, dodać pomidory, kaszę, tymianek, połowę bazylii, seler, sól i pieprz.
- Całość doprowadzić do wrzenia, zredukować podgrzewanie, przykryć naczynie i dusić potrawę przez 40–50 minut.
- Gdy filet będzie prawie miękki, dodać cukinię i dusić potrawę przez kolejne 8–10 minut.
- Gotowe danie posypać resztą bazylii. Podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza 1 porcji
- kcal 229
- białko 18 g
- tłuszcze 11 g
- węglowodany 12 g