Wyniki badań naukowców z University of Michigan Medical School dowodzą, że dobroczynny wpływ na nasze zdrowie mogą mieć potrawy zawierające imbir. Ta lecznicza roślina może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Piętnastu ochotnikom przez 28 dni podawano codziennie 2 gramy suplementu z imbirem. Po tym okresie zaobserwowano, że zmniejszyły się u nich objawy zapalenia okrężnicy w porównaniu z osobami, które w tym czasie otrzymywały placebo. Właśnie to schorzenie łączone jest z pojawieniem się raka jelita grubego.
Specjalizująca się w medycynie naturalnej Suzanna Rick, która brała udział w badaniu, komentuje: „Będzie rosło zainteresowanie takim rozwiązaniem; ludzie szukają metod profilaktyki nowotworów, które są nietoksyczne i mogą w sposób wydajny podnieść jakość życia”.
Wyniki badań opublikowało pismo „Cancer Prevention Research”, wydawane przez American Association for Cancer Research.
Źródło: Telegraph.co.uk