Składniki:
- 500 g wołowiny
- 1 duża cebula
- 3 ogórki kiszone
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml śmietany 18 proc.
- 15–20 pieczarek
- 1 szklanka wywaru wołowego
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka musztardy
- odrobina mąki do obtoczenia
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Wołowinę kroimy w paski, posypujemy ją pieprzem oraz obtaczamy w mące.
- Cebulę i pieczarki kroimy w piórka.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, aż będą szkliste, oraz posypujemy szczyptą soli.
- Na patelnię dodajemy pieczarki oraz mięso i smażymy około 10 minut.
- Całość zalewamy wywarem wołowym i dusimy 30 minut lub nieco dłużej – aż mięso będzie miękkie.
- Dodajemy ogórki kiszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy i musztardę oraz dusimy kolejne 5 minut, po czym zabielamy gulasz śmietaną.
- Podajemy na gorąco. Smacznego!