Składniki:
- 25 dag makaronu gryczanego
- 3 marchewki
- skórka z połowy pomarańczy
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 serek tofu
- sos winegret
Sposób wykonania:
- Ugotować makaron.
- Serek tofu pokrojony w cienkie plastry zalać sosem winegret i wstawić na pół godziny do lodówki.
- Marchewki pokroić w cieniutkie słupki, skórkę z pomarańczy sparzyć, usunąć białą warstwę i pokroić w paseczki.
- W dużej misce połączyć wszystkie składniki, dodać sos, wymieszać.
- Przybrać szczypiorkiem pokrojonym w kilkucentymetrowe kawałki.
TOFU
Ser tofu – od jedwabistego, przypominającego serek śmietankowy, przez półtwardy do twardego, jak tradycyjne sery żółte – otrzymuje się z naturalnego mleka sojowego. Dzięki zawartości lecytyny, fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, potasu i witamin z grupy B wpływa korzystnie na pracę systemu nerwowego, wątroby i nerek. Nie zawiera cholesterolu, glutenu, laktozy i cukru. Polecany jest zwłaszcza osobom stosującym dietę niskotłuszczową i niskocholesterolową, diabetykom oraz wegetarianom. Można go dodawać do makaronów, zup i dań warzywnych, na przykład sałatek śródziemnomorskich.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 344,3 kcal
- Białko: 14,9 g
- Tłuszcz: 7,9 g
- Węglowodany: 58,2 g