Składniki:
- 15 dag kaszy gryczanej
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pory
- 1 pęczek dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 młoda cukinia
- 1 zielona papryka
- pół szklanki soku jabłkowego
- pół pęczka zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Reklama
Sposób wykonania:
- Ugotować kaszę na sypko.
- Selera, pory i cukinię pokroić w grube plastry, paprykę w dwucentymetrowa kostkę, dymkę razem ze szczypiorkiem i czosnek w cienkie płatki.
- Zeszklić warzywa na oliwie z oliwek, dodać kaszę i poddusić około 10 minut, dolewając sok jabłkowy.
- Podawać posypane obficie zielona pietruszką.
KASZA GRYCZANA
To oczywiście kasza z miododajnej gryki (u Mickiewicza „jak śnieg biała”). Jak wszystkie kasze, ma dużo błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Prażona odznacza się wyraźnym smakiem i aromatem, nieprażona ma za to więcej witamin i jest lżej strawna. Uwaga: podczas gotowania znacznie zwiększa objętość. Ze zmielonej kaszy otrzymuje się mąkę gryczaną, nadającą się do wyrobu makaronów, a także rozmaitych wypieków. W ziarnach gryki nie ma glutenu.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 312,8 kcal
- Białko: 10,2 g
- Tłuszcz: 13,9 g
- Węglowodany: 44,8 g