Składniki:
- 1 butelka (750 ml) słodkiego wina deserowego
- 1 szklanka cukru
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżki miodu
- kawałek świeżego imbiru (około 20 g), obranego i drobno posiekanego,
- 6 kulek lodów waniliowych
- 6 małych dojrzałych gruszek
Reklama
Sposób przygotowania:
- Gruszki włożyć do rondla.
- Dodać cukier i szklankę wody.
- Doprowadzić do wrzenia.
- Mieszać aż do rozpuszczenia cukru, a następnie dodać wino, cynamon, miód i imbir.
- Ponownie doprowadzić do wrzenia i mieszać aż do rozpuszczenia się miodu.
- Zmniejszyć ogień i dusić gruszki przez 15–20 minut, aż będą miękkie, obracając je od czasu do czasu.
- Wyjąć owoce z syropu i pozostawić do wystygnięcia.
- Zmniejszyć ogień i gotować syrop przez kilkanaście minut, aż zgęstnieje.
- Schłodzić do temperatury pokojowej.
- Do każdej gruszki dodać gałkę lodów waniliowych.
- Całość skropić zimowym syropem.