Składniki:

  • 1 butelka (750 ml) słodkiego wina deserowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • kawałek świeżego imbiru (około 20 g), obranego i drobno posiekanego,
  • 6 kulek lodów waniliowych
  • 6 małych dojrzałych gruszek

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Gruszki włożyć do rondla.
  • Dodać cukier i szklankę wody.
  • Doprowadzić do wrzenia.
  • Mieszać aż do rozpuszczenia cukru, a następnie dodać wino, cynamon, miód i imbir.
  • Ponownie doprowadzić do wrzenia i mieszać aż do rozpuszczenia się miodu.
  • Zmniejszyć ogień i dusić gruszki przez 15–20 minut, aż będą miękkie, obracając je od czasu do czasu.
  • Wyjąć owoce z syropu i pozostawić do wystygnięcia.
  • Zmniejszyć ogień i gotować syrop przez kilkanaście minut, aż zgęstnieje.
  • Schłodzić do temperatury pokojowej.
  • Do każdej gruszki dodać gałkę lodów waniliowych.
  • Całość skropić zimowym syropem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW