„Powiedz mi jaką masz grupę krwi, a powiem Ci, jak szybko poprawić Twój stan zdrowia i stracić nadwagę” – oto wniosek, jaki wynika z amerykańskich badań nad zależnością między grupą krwi a sposobem odżywiania. To, co niedawno było tylko hipotezą i nieśmiałym podejrzeniem, teraz zostało naukowo potwierdzone. Okazuje się, że osobom z poszczególnymi grupami krwi odpowiadają różne zalecenia żywieniowe. Pokarmy, które jednym szkodzą, dla innych są wręcz nieodzowne.
Rzecz w tym, że komórki krwi w zależności od grupy zawierają bardzo specyficzne związki cukrowo-białkowe. Substancje te są podstawą systemu odpornościowego i biorą udział w rozpoznawaniu substancji wrogich dla organizmów. Z badań amerykańskich naukowców wynika, że niektóre związki chemiczne zawarte w warzywach, owocach, mięsie, napojach czy nabiale mogą zostać „zinterpretowane” przez system odpornościowy jako szkodliwe i niepożądane, a przez to w czasie ich wchłaniania organizm zużywa wiele energii, by je zneutralizować i wyeliminować. W rezultacie może dochodzić do podrażnienia śluzówki w układzie pokarmowym, do zwolnienia przemiany materii i permanentnego, trudnego do wytłumaczenia złego samopoczucia. Żeby tego uniknąć jest tylko jedna rada. Odpowiednio się odżywiać. Przystosować swe żywieniowe gusty do tego, co „podpowiada” nasza grupa krwi. W ten prosty i bezbolesny sposób bardzo możemy pomóc swojemu organizmowi.
Grupa 0 – myśliwy i koczownik
Według badań antropologicznych ponad 40 tysięcy lat temu grupa 0 była jedynym rodzajem krwi występującym u naszych przodków. Ludzie w ogromnej większości odżywiali się wtedy mięsem. Przyrost naturalny spowodował jednak, że zwierząt łownych zaczęło brakować. W poszukiwaniu nowych terenów myśliwskich rozpoczęła się wielka migracja w kierunku Europy. Nasi wędrujący przodkowie musieli jeść wszystko, co byli w stanie znaleźć na swojej drodze: owoce, korzonki, ryby, orzechy.
„Jeśli twoją grupą krwi jest 0, oznacza to, że masz zakodowaną w genach zdolność do bardzo efektywnego wykorzystywania białka zwierzęcego z pożywienia” – stwierdza amerykański raport. Twój układ pokarmowy produkuje dużo kwasów żołądkowych, a organizm nastawiony jest na szybką przemianę materii. Dietetycy coraz częściej zalecają ograniczenie spożywania mięsa ze względu na to, że zawiera ono dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Twój organizm nie może jednak obyć się bez białka zwierzęcego. Tylko chude mięso i drób są w stanie zagwarantować ci dobry stan zdrowia.
W przeciwieństwie do osób z innymi grupami krwi, źle przyswajasz produkty zbożowe, a zwłaszcza pszenicę i kukurydzę – rośliny, które udomowiono stosunkowo niedawno. Ponadto masz genetycznie zakodowaną skłonność do niedoczynności tarczycy, przez co twoja dieta powinna być bogata w jod. Powinieneś wprowadzić do swego jadłospisu możliwie dużo owoców morza.
Grupa krwi w dużej mierze determinuje też Twój charakter i upodobania. Jesteś urodzonym optymistą, posiadasz zdolności przywódcze i bardzo dobrze potrafisz się koncentrować na tym, co jest dla Ciebie ważne. Z natury jesteś energiczny, bystry i szybki w tym co robisz. Powinieneś o tym pamiętać, wybierając pracę i planując sposób zagospodarowania czasu wolnego – na przykład, gdy decydujesz, gdzie i jak spędzisz wakacje.
Co powinna jeść osoba z grupą krwi 0
Nie musisz stronić od wołowiny, cielęciny, baraniny i dziczyzny. Natomiast zdecydowanie nie pasuje do Twojego jadłospisu wieprzowina. Powinieneś też jeść dużo warzyw – cebuli, kalarepy, brokułów, karczochów i czerwonej papryki, ale unikać kukurydzy, kapusty, ziemniaków, soczewicy i brukselki.
Także jaja i nabiał nie są przeznaczone dla Ciebie. Tolerujesz tylko masło, kozi ser i ser typu mozzarella. Natomiast na stałe w Twoim jadłospisie powinny znaleźć się pestki dyni, słonecznika i orzechy włoskie. Także migdały, jęczmień, gryka, ryż i żyto.
Najkorzystniejsze przyprawy dla Ciebie to: curry, pietruszka, bazylia, musztarda, chrzan, czosnek, estragon, koper, majeranek i majonez. Nie powinieneś natomiast korzystać z wanilii, octu winnego, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Grupa A – rolnik i wegetarianin
Grupa krwi A pojawiła się 20 tysięcy lat temu. Rozwinęło się rolnictwo; ziarno i warzywa stały się ważnym składnikiem diety, wypierając mięso. Zaszły istotne zmiany w pracy przewodu pokarmowego oraz doszło do mutacji krwi. Pojawiły się nowe preferencje żywieniowe.
Masz bardzo wrażliwy układ pokarmowy, który produkuje niewiele kwasu żołądkowego. Trawienie protein zwierzęcych jest dla Twojego organizmu bardzo pracochłonne. Wraz z wołowiną i produktami mlecznymi dostarczasz wielu substancji, których Twój organizm nie toleruje, zwiększasz ryzyko chorób serca i cukrzycy. Tę słabość rekompensuje Ci duża odporność na wirusy.
Słowem – jesteś urodzonym wegetarianinem. Im więcej jesz warzyw i owoców, a im mniej mięsa – tym lepiej. Powinieneś pracować w zespole – ducha współpracy masz zapisanego w genach. Jesteś opanowany, umiesz się kontrolować w każdej sytuacji. Lubisz pracować w otoczeniu dużej liczby ludzi.
Co powinna jeść osoba z grupą krwi A
Jesteś typowym roślinożercą. Jeśli uważasz, że musisz jeść mięso, ogranicz się do indyka i to w niewielkich ilościach. Z ryb służy Ci szczupak, dorsz, łosoś, makrela, sieja i sardynki. Unikaj kawioru i tuńczyka.
Także jaja nie są najlepsze dla tej grupy krwi. Z serów powinieneś ograniczyć się do greckiego sera feta. Jedz natomiast jak najwięcej warzyw i owoców. Wyjątek stanowią banany, pomidory, kapusta, pomarańcze, mandarynki, kokosy i papryka – o nich nawet nie myśl!
Możesz jeść kaszę gryczaną i płatki owsiane. Służą Ci także orzeszki ziemne i pestki dyni. Jak ognia unikaj pszenicy.
Używaj czosnku, imbiru, musztardy i soi. Chrzan, cynamon, estragon, oregano i majeranek także Ci nie zaszkodzą. Zapomnij natomiast, że istnieje pieprz, keczup, majonez, ocet i żelatyna. To Twoi najwięksi wrogowie.
Grupa B – urodzony pasterz
Ta mutacja krwi pojawiła się 15 tysięcy lat temu. Stało się to w okresie, gdy zaczęła się upowszechniać hodowla i pasterstwo. Fakt ten znalazł odzwierciedlenie w nowym sposobie odżywiania opartym nie tylko na mięsie, ale przede wszystkim na produktach mlecznych.
Osoby z tą grupą krwi charakteryzują się silnym i bardzo odpornym na infekcje układem immunologicznym. Nie ima ich się ani rak, ani choroby serca, często natomiast zapadają na chorobę reumatyczną. Posiadaczom tej grupy krwi zaleca się zrównoważoną, bardzo urozmaiconą dietę – mogą oni jeść zarówno ryby, mięso, jak również owoce, warzywa i produkty zbożowe. Rzecz jasna – pod warunkiem zachowania odpowiednich proporcji.
Co powinna jeść osoba z grupą krwi B
Twój organizm potrzebuje mięsa, ale w niezbyt przesadnych ilościach. Do ulubionych dań mięsnych powinna należeć baranina i dziczyzna. Z mięs białych tolerujesz tylko indyka. Także wieprzowinę wyeliminuj ze swojego talerza.
Twoim głównym daniem powinny być ryby. Może to być zarówno szczupak, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś czy makrela. Wyjątkiem są węgorz i okoń. I wszystkie skorupiaki.
Jako jedni z nielicznych, posiadacze tej grupy krwi nie powinni stronić od nabiału i to obojętne w jakiej postaci. Mleko i sery, jogurty, kefiry mogą wręcz poprawić Twój stan zdrowia. Twój organizm bez kłopotu strawi też duże ilości jaj. Pod tym względem jesteś prawdziwym wyjątkiem.
Jedz niewielkie ilości owoców i warzyw kilka razy w ciągu dnia. Jeśli zastosujesz się do tej rady, będzie to miało dobroczynny wpływ na Twój układ trawienny. Ze względu na dużą ilość potrzebnego Ci magnezu, powinieneś spożywać jak najwięcej warzyw liściastych – np. sałatę. Marchew, brokuły, brukselka, kalafiory, jak również szparagi także Ci służą. Tyć będziesz natomiast od dyni, kukurydzy, oliwek i orzechów kokosowych.
Powinieneś pamiętać, że kasza jęczmienna, kukurydza, pestki dyni, słonecznika i pieczywo żytnie bardzo spowalniają Twoją przemianę materii. Nie szkodzą Ci natomiast: ryż, płatki owsiane, kasza jaglana, orzechy włoskie, brazylijskie i migdały. Z przypraw służą Ci: curry, imbir, majonez, musztarda. Pieprz i sól są dla Twojego organizmu obojętne.
Grupa AB – najnowszy wynalazek
Grupa krwi AB występuje stosunkowo rzadko. Pojawiła się dopiero około tysiąca lat temu. Osoby z grupą AB są najbardziej przystosowane do współczesnych warunków życia, zwłaszcza do częstych zmian miejsc, klimatów i stylu odżywiania.
Jeśli jesteś reprezentantem tej grupy, funkcjonowanie Twojego systemu trawiennego i odpornościowego jest połączeniem cech grupy A i B. Większość produktów żywnościowych, które są niedobre dla grup A i B, nie poprawi też Twojego stanu zdrowia – np. czerwone mięso, kukurydza czy pszenica.
Masz dość słaby układ odpornościowy. Osoby z tą grupą krwi są z jednej strony wrażliwe i uczuciowe, z drugiej – zrównoważone i skoncentrowane. Cechuje je charyzma, z jednocześnie – pewna powierzchowność. Dobierając sobie zajęcie – zaufaj intuicji. Charakter pracy, który wykonujesz, posiada ogromny wpływ na wzmocnienie lub osłabienie Twojego organizmu.
Co powinna jeść osoba z grupą krwi AB
Mięsem, które powinieneś spożywać, jest jedynie baranina i indyk. Możesz też zjeść wątróbkę. Jak ognia powinieneś się jednak wystrzegać cielęciny, wołowiny i wieprzowiny.
Z ryb służy Ci dorsz, łosoś, jesiotr, makrela, morszczuk, pstrąg i sardynka. Unikaj jednak łososia w postaci wędzonej, krewetek, okonia, śledzia, halibuta, homarów i krabów.
Bez ryzyka możesz jeść produkty z kwaśnego mleka: jogurt, kefir, kwaśną śmietanę, owcze mleko, ser owczy i mozzarellę. Zrezygnuj natomiast z masła, maślanki, serów żółtych i słodkiego krowiego mleka. Musisz się też zadowolić małą ilością jaj.
Brokuły, seler, pietruszka, ogórki, pomidory, fasola, bób, kalafiory i czerwona fasola – to twoi żywieniowi faworyci. Możesz też jeść marchewkę, oliwki, pieczarki, pory, rzepę, kalarepę, kminek, szparagi, szpinak, daktyle, jabłka, gruszki, morele, buraki i ziemniaki. Nie zaszkodzą Ci migdały i orzeszki ziemne, a także soja i kasza jęczmienna. W przeciwieństwie do osób z innymi grupami krwi ani pestki dyni, ani słonecznika nie są dla Ciebie zdrowe. Możesz też utyć od kukurydzy.
Opr. R.W.