Składniki:
- 1 szklanka grochu
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki maki
- 5 szklanek wywaru jarzynowego
- pół łyżeczki zmielonego majeranku
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Groch wypłukać i pozostawić w zimnej wodzie na noc.
- Cebulę, natkę pietruszki i czosnek podsmażyć na maśle.
- Do grochu wlać 2 szklanki wody, dodać cebulę i natkę pietruszki i gotować mniej więcej 2 godziny (do miękkości) na wolnym ogniu (w razie potrzeby dodawać wywaru).
- Groch zmiksować ze szklanką wywaru.
- W garnku stopić masło i połączyć z mąką; ciągle mieszając, dodać groch, wywar, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5–10 minut na wolnym ogniu.
- Podawać z grzankami.