Składniki:
- 1 szklanka grochu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 2 małe cebule
- 1 dag suszonych grzybów
- 4 łyżki ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- sól do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Groch namoczyć przez noc.
- Do grochu dodać pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę oraz grzyby, a następnie dolać tle wody, by dokładnie przykryła zawartość garnka.
- Gotować na wolnym ogniu nawet do dwóch godzin, dolewając wody.
- Ugotować ryż na sypko.
- Przetrzeć groch, jarzyny i grzyby przez sito i rozprowadzić wodą do odpowiedniej gęstości (według uznania); gotować wszystko jeszcze przez 10 minut.
- Dodać ryż i czosnek oraz przyprawić solą do smaku; chwilę pogotować.
- Podawać z posiekaną nacią pietruszki i świeżym pieczywem.