Składniki:

  • 1 szklanka grochu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ małego selera
  • 2 małe cebule
  • 1 dag suszonych grzybów
  • 4 łyżki ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • sól do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Groch namoczyć przez noc.
  • Do grochu dodać pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę oraz grzyby, a następnie dolać tle wody, by dokładnie przykryła zawartość garnka.
  • Gotować na wolnym ogniu nawet do dwóch godzin, dolewając wody.
  • Ugotować ryż na sypko.
  • Przetrzeć groch, jarzyny i grzyby przez sito i rozprowadzić wodą do odpowiedniej gęstości (według uznania); gotować wszystko jeszcze przez 10 minut.
  • Dodać ryż i czosnek oraz przyprawić solą do smaku; chwilę pogotować.
  • Podawać z posiekaną nacią pietruszki i świeżym pieczywem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW