Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 2 jajka
- pęczek młodej cebulki
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 6 łyżek soku pomarańczowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przyprawy do kotletów mielonych
- kawałek świeżego imbiru lub szczypta mielonego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki
- cukier
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać – połowę odłożyć, a pozostałe pokroić i gotować 6–8 minut w osolonej wodzie.
- Natkę posiekać.
- Całe ziemniaki zetrzeć na tarce, a imbir, cebulkę i czosnek posiekać.
- Mięso wymieszać z zieleniną, startymi ziemniakami, cebulką, czosnkiem i jajkami.
- Do tak przygotowanej masy wsypać połowę imbiru, mąkę ziemniaczaną, przyprawę i bułkę tartą, a następnie doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować kotleciki.
- Sos: ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem na gładką masę, wlać sok pomarańczowy, ocet i sok z cytryny, a także resztę imbiru, szczyptę ostrej papryki i cukru; doprawić solą i pieprzem.
- Kotleciki ułożyć na aluminiowej tacce i grillować tak długo, aż się zrumienią (około 4 minuty z każdej strony).
- Podawać polane sosem. Smacznego!