Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 jajka
  • pęczek młodej cebulki
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przyprawy do kotletów mielonych
  • kawałek świeżego imbiru lub szczypta mielonego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta ostrej papryki
  • cukier
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obrać – połowę odłożyć, a pozostałe pokroić i gotować 6–8 minut w osolonej wodzie.
  • Natkę posiekać.
  • Całe ziemniaki zetrzeć na tarce, a imbir, cebulkę i czosnek posiekać.
  • Mięso wymieszać z zieleniną, startymi ziemniakami, cebulką, czosnkiem i jajkami.
  • Do tak przygotowanej masy wsypać połowę imbiru, mąkę ziemniaczaną, przyprawę i bułkę tartą, a następnie doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować kotleciki.
  • Sos: ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem na gładką masę, wlać sok pomarańczowy, ocet i sok z cytryny, a także resztę imbiru, szczyptę ostrej papryki i cukru; doprawić solą i pieprzem.
  • Kotleciki ułożyć na aluminiowej tacce i grillować tak długo, aż się zrumienią (około 4 minuty z każdej strony).
  • Podawać polane sosem. Smacznego!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW