Co prawda ich smak nie kojarzy się z rajską rozkoszą, ale zawierają dużo cennych substancji. Pod charakterystyczną dla nich goryczką, kryje się mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy, wspomagających odporność organizmu. Grejpfruty – bo o nich mowa – korzystnie wpływają na serce i zapewniają szczupłą sylwetkę. Pozwalają też zachować młodość na długie lata.
Są owocami wiecznie zielonej rośliny z rodziny rutowatych. Ich pochodzenie nie jest dokładnie znane. Najprawdopodobniej stanowią krzyżówkę pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. W XVII wieku sprowadził je z Polinezji na Barbados kapitan James Shaddock. Nazwa pochodzi od angielskich słów „grape” czyli grono oraz „fruit” czyli owoc – ma to związek z faktem, że owoce te rosną w kiściach przypominających winogrona.
Co w nich najlepszego?
Każdy rodzaj grejpfruta zawiera te same witaminy i składniki odżywcze, różnica polega na ich ilości w każdej z odmian. Najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów znajdziemy w czerwonej odmianie. Ma ona najbardziej wyrazisty, kwaśny i gorzki smak. Z kolei żółta jest kwaśna, ale miąższ ma bardzo soczysty. Najłagodniejsza jest odmiana zielona – mniej soczysta, ale słodsza.. Soczystość uzależniona jest również od wielkości owocu. Owoce powinny mieć spłaszczone końce, które nie powinny być miękkie ani zazielenione. Te mające wydłużone końce mają grubą skórę i zwierają mało soku.
Składniki odżywcze
Jeden grejpfrut pokrywa dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C i w 1/3 zapotrzebowanie na witaminę A, czyli beta-karoten. Składa się w 90 proc. z wody, dostarcza również witaminę E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fluor, magnez, fosfor, żelazo, cynk, mangan i potas. Za gorzki smak odpowiada naringina – glikozyd glawonoidowy, który znajduje się w miąższu i białej osłonce owocu zwanej albedo.
Właściwości lecznicze
Grejpfruty korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny. Flawonoidy w nich zawarte poprawiają przyswajanie witamin, podnoszą odporność i chronią ściany naczyń krwionośnych. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, a dzięki dużej ilości likopenu i karotenoidów chronią organizm przed miażdżycą i nowotworami. Amerykańscy profesorowie Ezra Cohen oraz Mark Ratain z University of Chicago w swoich badaniach zajęli się furanokumarynami obecnymi w grejpfrutach. Stwierdzili oni, że mogą one wzmacniać działanie przeciwnowotworowego specyfiku – rapamycyny.
W owocach tych kryje się też około 400 związków chemicznych, które nie tylko działają przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, ale mają właściwości antyoksydacyjne, chronią przed infekcjami i oczyszczają organizm. Dzięki dużej zawartości witaminy C zapobiegają infekcjom i przeziębieniom. Wykazują też korzystne działanie na skórę, poprawiając jej wygląd i kondycję oraz hamują proces starzenia się.
Dla cukrzyków i odchudzających się
Świeże grejpfruty mogą stanowić ważny składnik diet odchudzających. Są niskokaloryczne, w 100 g jest około 50 kcal, mają niski indeks glikemiczny (IG=20). Zawierają flawonoidy, które odpowiadają za zwiększenie produkcji żółci, hamują łaknienie i wpływają pozytywnie na procesy trawienia. Regulują też przemianę materii, ułatwiając spalanie tłuszczów i oczyszczając organizm z niezdrowych toksyn. Dużą rolę w tym procesie odgrywa wcześniej wspomniane albedo, biała gorzkawa skórka zawierająca błonnik, obniżająca podwyższony poziom cholesterolu. Codzienne spożywanie grejpfrutów reguluje poziom cukru we krwi, co nie tylko wpływa korzystnie na masę ciała, ale pomaga osobom zmagającym się z insulinoopornością.
Ekstrakt z grapefruita
W grejpfrucie drogocenne jest to, co z reguły wyrzucamy, czyli pestki, skórka i biała osłonka. Wszystkie te składniki można wykorzystać, sporządzając z nich naturalny wyciąg, skuteczny m.in. w leczeniu infekcji spowodowanej drożdżakami Candida, paciorkowcem, gronkowcem, salmonellą, bakterią E.coli, grzybicą. Pomaga również w leczeniu choroby wrzodowej i w infekcjach pokarmowych, a przy tym nie niszczy prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Ekstrakt z pestek grejpfruta jest bogaty w witaminy C, E, P, B i sole mineralne, które bardzo odżywiają i regenerują skórę, hamują proces tworzenia się zmarszczek i wygładzają już istniejące, ułatwiają też regenerację zniszczonego naskórka. Wyciąg z grejpfruta stosowany jest również zewnętrznie, jako środek na takie problemy skórne jak: łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, a także grzybica stóp i paznokci oraz grzybica pochwy.
Niebezpieczne interakcje
Grejpfruty posiadają dużo właściwości prozdrowotnych, ale też mogą zaszkodzić. Należy unikać ich spożywania w trakcie kuracji lekami (m.in. przeciwnowotworowymi, na nadciśnienie), gdyż zawarte w nich inhibitory enzymów mogą je blokować, zmieniając ich stężenie, co może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nigdy nie należy popijać przyjmowanych leków sokiem grejpfrutowym, ani też jeść owocu 4 godziny przed i po zażyciu leku. Warto spytać lekarza czy leki, które przepisał nie wchodzą w interakcje z cytrusami.