Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki pestek słonecznika
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka migdałów w płatkach
- 1 szklanka rodzynków
- pół szklanki miodu
- 3 łyżki oleju roślinnego
Reklama
Sposób wykonania:
- Połączyć w dużej misce płatki, pestki, orzechy i migdały, skropić olejem i dokładnie wymieszać.
- Rozpuścić miód, lekko go podgrzewając, wlać do płatków i ponownie wymieszać.
- Masę rozprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C.
- Podpiekać przez 15 minut, przemieszać, zmniejszyć nieco temperaturę i piec jeszcze kwadrans.
- Wyjąć, zostawić do ostygnięcia, a na koniec dodać rodzynki.
MUESLI
Muesli mieszanka różnych płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich, jęczmiennych, kukurydzianych), nasion, orzechów i suszonych albo – dodanych bezpośrednio przed jedzeniem – świeżych owoców. Zawiera dużo witamin, soli mineralnych, sporo błonnika i węglowodanów, białka roślinnego i kwasów organicznych. Korzystnie wpływa na pracę jelit i żołądka. Z dodatkiem mleka, jogurtu czy kefiru, może być bardzo zdrowym, dostarczającym wiele energii, daniem śniadaniowym.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 405,6 kcal
- Białko: 11,9 g
- Tłuszcz: 26,8 g
- Węglowodany: 35,2 g