Składniki:

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki pestek słonecznika
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka migdałów w płatkach
  • 1 szklanka rodzynków
  • pół szklanki miodu
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Połączyć w dużej misce płatki, pestki, orzechy i migdały, skropić olejem i dokładnie wymieszać.
  • Rozpuścić miód, lekko go podgrzewając, wlać do płatków i ponownie wymieszać.
  • Masę rozprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C.
  • Podpiekać przez 15 minut, przemieszać, zmniejszyć nieco temperaturę i piec jeszcze kwadrans.
  • Wyjąć, zostawić do ostygnięcia, a na koniec dodać rodzynki.

 

MUESLI

Muesli mieszanka różnych płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich, jęczmiennych, kukurydzianych), nasion, orzechów i suszonych albo – dodanych bezpośrednio przed jedzeniem – świeżych owoców. Zawiera dużo witamin, soli mineralnych, sporo błonnika i węglowodanów, białka roślinnego i kwasów organicznych. Korzystnie wpływa na pracę jelit i żołądka. Z dodatkiem mleka, jogurtu czy kefiru, może być bardzo zdrowym, dostarczającym wiele energii, daniem śniadaniowym.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 405,6 kcal
  • Białko: 11,9 g
  • Tłuszcz: 26,8 g
  • Węglowodany: 35,2 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW