Jeden owoc zaspokaja 40 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na witaminę C. Granaty są też bogatym źródłem kwasu foliowego oraz antyoksydantów, zapobiegają starzeniu się i chorobom nowotworowym, są wyjątkowo skuteczne w niszczeniu wolnych rodników tlenowych.
W starożytnym Egipcie wyciąg z granatu uważany był za symbol płodności i za owoc przynoszący szczęście. Hipokrates zalecał na dolegliwości żołądkowe sok z granatu, który jest także pomocny przy nadciśnieniu, astmie i anginie, ułatwia trawienie, łagodzi zaziębienie, zmniejsza skłonność do nudności, ma działanie przeciwpasożytnicze, zwiększa odporność na infekcje, wspiera pracę nerek i wątroby, stosuje się go w chorobach dziąseł.
Jadalny jest tylko miąższ, skórka jest zbyt twarda. Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu. W krajach Środkowego Wschodu popularny jest sos, w którym granaty łączy się z orzechami.
Pestki granatu są lekko kwaskowate, fantastycznie podkreślają smak rozmaitych sałatek, smacznie się komponują z najróżniejszymi składnikami. Każdy może sobie ułożyć swój indywidualny przepis. My polecamy „lodowy granat”, jest przepyszny!
Potrzebne będą:
- 1 średnia sałata lodowa
- 1 owoc granatu
- kilka listków świeżej mięty
- 2–3 ząbki czosnku
- 5–6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina soli
Sałatę rwiemy na małe kawałki. Mieszamy sok z cytryny z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą. Sos mieszamy z sałatą i odstawiamy na kwadrans.
Ponownie mieszamy, posypujemy miętowymi listkami i wybranymi z granatu nasionami.
Smaczne i bardzo zdrowe!